Σάββατο

ΨΗΛΑ - ΨΗΛΑ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΜΠΕΡΕ!!!!!!!!!!!!!!

Με το παρόν σημείωμά μου, θέλω ν’ αναφερθώ και να σχολιάσω επιχειρηματολογώντας, ένα πρωτόγνωρο για μένα γεγονός, το οποίο παρατηρείται την τελευταία περίπου 6ετία και έχει σχέση με τον πράσινο μπερέ.
Ένα βράδυ, παρακολουθώντας τις ειδήσεις σε κανάλι τηλεοράσεως, έκπληκτος, είδα Στρατηγό Διοικητή Μείζονος Σχηματισμού – προερχομένου βεβαίως εκ των Ειδικών Δυνάμεων – να υποδέχεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φορώντας πράσινο μπερέ.
Το παραπάνω γεγονός, εμφανίστηκε κατ’ επανάληψη στις ειδήσεις των τηλεοράσεων, με πρωταγωνιστές άλλους ανωτάτους αξιωματικούς προερχομένους από τις Ειδ. Δυνάμεις, Διοικητές Σχηματισμών κλπ. να υποδέχονται τον ΥΕΘΑ ή άλλους κυβερνητικούς εκπροσώπους. Και βεβαίως, τούτο συνεχίζεται μέχρι σήμερον. Διερωτήθηκα γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Και αποφάσισα να ρωτήσω και να μάθω.
Πράγματι, από τις πληροφορίες που συνέλεξα, διαπίστωσα ότι υφίσταται προς τούτο σχετική διαταγή, η οποία εκδόθηκε από το ΓΕΕΘΑ, και σε παράγραφο της, αναφέρει ότι: επιτρέπεται να φέρεται ΜΟΝΟ ο πράσινος μπερές (χωρίς δηλαδή τα επιρράμματα των Ειδικών Δυνάμεων) ΕΣΑΕΙ από όλα τα στελέχη που προέρχονται από τις Ειδικές Δυνάμεις, τα οποία υπηρέτησαν τουλάχιστον επί μία 10ετία σε αυτές.
Από την παραπέρα ενημέρωση που είχα, διαπίστωσα επίσης, ότι η διαταγή αυτή εκπορεύτηκε από υψηλό επίπεδο, δηλαδή μεταξύ της ηγεσίας του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ, για να ικανοποιηθεί αίτημα ανώτατων αξιωματικών του όπλου των Τ/Θ, ώστε να δύνανται να φέρουν ακωλύτως τον μαύρο μπερέ.
Πιθανολογώ όμως, ότι με την ευκαιρία της υπόψη διαταγής, και με επέμβαση ίσως κάποιου ανώτατου αξιωματικού προερχομένου εκ των Ειδικών Δυνάμεων, παρεισέφρησε στο κείμενο της διαταγής και ερήμην της ΔΕΔ/ΓΕΣ, σχετική παράγραφος, που καθόρισε τα παραπάνω αναφερθέντα, για τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων.
Και εδώ νομίζω είναι το πρόβλημα.
Δεν μπορώ να κατανοήσω, πώς είναι δυνατόν να εκδοθεί μία τέτοια διαταγή για τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, χωρίς οι συντάκτες αυτής, να ζητήσουν τη γνώμη της ΔΕΔ/ΓΕΣ.
Και επ’ αυτών λέω τα εξής:
α. Οι Ειδικές Δυνάμεις δεν είναι ξεχωριστό όπλο, και ως εκ τούτου η παράδοση λέει ότι, τα τιθέμενα εκτός αυτών στελέχη για οποιονδήποτε λόγο, επανέρχονται στο όπλο τους, (ΠΖ- ΤΘ-ΠΒ κλπ.) με ότι αυτό συνεπάγεται.
β. Δεν διερωτήθηκε άραγε κανείς, πως επί τόσα χρόνια, από ιδρύσεως των ηρωικών ΛΟΚ, Μονάδων Καταδρομών, Ειδικών Δυνάμεων, μέχρι και προ 6ετίας περίπου, δεν διανοήθηκε κανείς εκ των Αρχηγών του ΓΕΣ, Υπαρχηγών κλπ., των προερχομένων εκ των
Ειδικών Δυνάμεων – και υπήρξαν πολλοί Α/ΓΕΣ, Υπαρχηγοί, Ανώτατοι αξιωματικοί προερχόμενοι από τις Ειδικές Δυνάμεις – να καθιερώσει αυτό το μέτρο;
Σαφώς και δεν σκέφθηκε κανείς, γιατί ο πράσινος μπερές δεν κληρονομείται, ούτε είναι ιδιοκτησία κανενός. Ανήκει στις Ειδικές Δυνάμεις και στο προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές.
γ. Πώς είναι δυνατόν να φέρει τον πράσινο μπερέ ΕΣΑΕΙ κάποιος, όταν με δική του βούληση μετατίθεται εκτός Ειδικών Δυνάμεων;
δ. Πώς είναι δυνατόν να φέρει τον πράσινο μπερέ κάποιος, όταν τίθεται εκτός Ειδικών Δυνάμεων – καίτοι έχει τις προϋποθέσεις της διαταγής – διότι υπέπεσε σε ένα σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα ή διέπραξε κάποιο σοβαρό ποινικό αδίκημα;
ε. Τέλος, πώς μπορεί να φέρει τον πράσινο μπερέ κάποιος, έστω και αν πληροί τις προϋποθέσεις της διαταγής, όταν απομακρύνεται από τις Ειδικές Δυνάμεις λόγω διαπιστωθείσης ανεπάρκειας ή μειωμένης αποδόσεως;
Τα σπουδαιότερα όμως είναι τα παρακάτω:
Ο πράσινος μπερές δεν νοείται να φέρεται χωρίς να συνοδεύεται από τα επιρράμματα των Ειδικών Δυνάμεων, γιατί έτσι θα μοιάζει σαν «σάκος κενός». Τούτο βέβαια ισχύει για όλους, σε οποιαδήποτε θέση κι αν υπηρετούν. Αυτό μας δίδαξαν οι παλαιότεροι.
Είναι παραδεκτό νομίζω από όλους, ότι η στολή είναι ένας από τους παράγοντες, που συντελούν στη δημιουργία του πνεύματος Μονάδας κάθε όπλου.
Για σκεφθείτε πώς θα αισθάνεται ένας Διοικητής πχ. ΤΠ, αλλά και οι αξιωματικοί του, όταν στη μονάδα του υπηρετούν 3-4 στελέχη, που φέρουν τον πράσινο μπερέ, ως προερχόμενα από τις Ειδικές Δυνάμεις; Ή και αντίστροφα ακόμη, εάν ο Διοικητής φέρει τον πράσινο μπερέ;
Όλα νομίζω τα παραπάνω, πείθουν ότι είναι λάθος να φέρεται ο πράσινος μπερές από τα υπηρετούντα εκτός Ειδικών Δυνάμεων στελέχη.
Εξ’ άλλου, τα στήθη των προερχομένων εκ των Ειδικών Δυνάμεων στελεχών, κοσμούν πολλά σήματα (πτέρυγες αλεξιπτωτιστή, Υ/Κ, Σχολείου Κ/Δ κλπ.) που καταδεικνύουν την προέλευσή τους. Δεν έχουν ανάγκη επομένως της μαρτυρίας του πράσινου μπερέ. Υποψιάζομαι, ότι το όλο γεγονός δημιουργήθηκε, για να ικανοποιηθεί μία πρόσκαιρη, ακατανόητη ματαιοδοξία κάποιων, χωρίς τούτο να μελετηθεί σε βάθος.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθώ σε ένα πραγματικό γεγονός που μου συνέβη περί το τέλος Μαρτίου του 1993. Λόγω της μεταθέσεως μου από τη θέση του Διευθυντή της ΔΕΔ/ΓΕΣ, σε σχηματισμό του Γ ́ ΣΣ, μετέβην μεταξύ των άλλων, ν’ αποχαιρετήσω και τον Στρατηγό Διοικητή μείζονος σχηματισμού της Αττικής, προερχομένου εκ των Ειδικών Δυνάμεων. Μόλις εισήλθα στο γραφείο του με ρωτά: «Νίκο γιατί ακόμη φέρεις τον πράσινο μπερέ;» Στρατηγέ του απαντώ, το ΦΠ θα μου χορηγηθεί εντός 2ημέρου, και βεβαίως με τη λήψη του, θα αφαιρεθούν τα επιρράμματα και ο μπερές. Καλώς μου απαντά. Συζητήσαμε για λίγο, τον αποχαιρέτησα κι έφυγα. Υπόψη, ότι πρόκειται για ένα υπόδειγμα Στρατηγού των Ειδικών Δυνάμεων, που έχαιρε της εκτιμήσεως και του σεβασμού όλων μας. Αυτές τις θέσεις πρέσβευαν οι παλαιότεροι Στρατηγοί, κι έχει μεγάλη σημασία αυτό για όλους μας.
Στις 17 Σεπ 2013, για το υπόψη θέμα, συνέταξα και απέστειλα σχετική επιστολή στον τότε Α/ΓΕΣ, προερχομένου εκ των Ειδικών Δυνάμεων, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου σχεδόν των ανώτατων Αξιωματικών των Ειδικών Δυνάμεων της Θεσσαλονίκης, με τους οποίους επικοινώνησα τηλεφωνικά και τους ενημέρωσα.
Μετά από λίγες ημέρες με εντολή του Αρχηγού, ως μου ελέχθη, επικοινώνησε μαζί μου ένας εκ των Υπαρχηγών του, προκειμένου να με πείσει για την ορθότητα της διαταγής του ΓΕΕΘΑ.
Από τη συζήτηση που είχαμε και την επιχειρηματολογία που αντέταξα, νομίζω ότι και ο ίδιος κατάλαβε ότι η διαταγή αυτή κινείται σε λάθος κατεύθυνση, σε ότι αφορά τις Ειδικές Δυνάμεις. Έκτοτε δεν έγινε τίποτα απολύτως, και το θέμα παραμένει ως είχε.
Θα προέτρεπα, όλα τα ανώτατα εν ενεργεία στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, να κατανοήσουν ότι οι αντιλήψεις που επικράτησαν να φέρεται ο πράσινος μπερές – χωρίς τα επιρράμματα – είναι λαθεμένες και θα πρέπει πρώτα οι ίδιοι να δώσουν το καλό παράδειγμα, για να εκλείψει αυτό το φαινόμενο.
Η ΔΕΔ/ΓΕΣ, εφόσον υιοθετεί τα παραπάνω, μπορεί κατά την κρίση της, να αξιοποιήσει το παρόν σημείωμα μου και με τη συναίνεση των εν ενεργεία ανωτάτων στελεχών, να κινηθεί προς την κατεύθυνση άρσης του φαινομένου (κατάργηση ή τροποποίηση της διαταγής του ΓΕΕΘΑ).
Δεκτός κάθε καλοπροαίρετος σχολιασμός από όπου κι αν προέρχεται.

( του Αντιστράτηγου (ε.α.) Νικόλαος Καλλέας Μέλος του Συνδέσμου Καταδρομέων & Ιερολοχιτών Μακεδονίας (www.katadromes.gr))

Πηγή:militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου